Rancher nedir – Docker Kubernetes kurulum ve kullanım yönetimi

Docker ile birilikte gayet naif bir şekilde başlayan container bazlı sanallaştırma macerası çeşitli araçlarla devam ediyor. Rancher nedir diyecek olursanız docker ve kubernetes evreninde çoğu işimizi otomasyona dökmemizi sağlayan bir meta orkestrasyon servisidir. Gayet kullanıcı dostudur. Sonuçta hangi kullanıcı meta orkestrasyon gibi kavrama yabancı olabilir 😀 . Belki de bu docker gibi her şeyi basitleştirmek isteyen bir aracın nerelere gelebileceğini görebilmemiz için önemli. Şaka bir yana her ne kadar işin içine bir çok sanallaştırma, container girse de Rancher ile production ortamında docker kullanımı ciddi oranda kolaylaşıyor. 

Rancher nedir ne işe yarar?

Rancher nedir diye kısaca baktık, docker container yönetimi için bir araçtır dedik geçtik. Peki ne yapıyor, ne işe yarıyor bu araç. Öncelikle kafamızda canlanması için Rancher kurulum ve kullanım sürecinden bahsedelim. Rancher açık kaynak bir uygulama ve doğrudan docker hub üzerinden dağıtımı yapılıyor. Yani tek satır kodla docker destekli bir sanal sunucumuza Rancher kurulumu yapabiliyoruz.

Kurulumdan sonra isteğe bağlı olarak AWS, Google Cloud, Digital Ocean, Microsoft Azure başta olmak üzere farklı cloud sağlayıcısı firmaları bu Rancher kurulumu ile ilişkilendirebiliyoruz. Artık bu firmalar üzerinde Rancher web arayüzünü kullanarak docker container hizmetleri çalıştırabilir ve bunları gözlemleyip yönetebiliriz. 

Rancher desteği nerelerde var, hangi sağlayıcılar ile kullanılabilir?

Rancher desteği Amazon Web Services, Google Cloud gibi büyük bulut sağlayıcıları ile sınırlı değil. Docker çalışabilen modern her Linux dağıtımı ile Rancher kurulumunu ilişkilendirebilirsiniz. Bunun için Docker için Kubernetes ile uyumlu bir sürüm kurduktan sonra özel bir Rancher agent hizmetini docker üzerinden çalıştırmanız yeterli. Bunu panelde Custom Provider seçeneği tercih ederek verdiği kodu çalıştırarak yapabilirsiniz.

Rancher nasıl çalışır?

Rancher container yönetimini kendisi yapmıyor. Arkaplanda Kubernetes kullanıyor. Kubernetes nedir diye özet geçecek olursak, Google tarafından açık kaynak olarak geliştirilen ve şu an Docker container yönetminde standart olarak kabul edilen bir araçtır. Rancher kullanmadan Kubernetes kurulumu ve yönetimi yaparak Rancher ile yaptığınız her işi yapabilirsiniz. Rancher bunun bir üst seviyesinde yer alıyor. Rancher ile Kubernetes kurulumları ve yönetimi yapıyoruz esasında bu da bize Kubernetes gibi çok gelişmiş ve uzmanlık isteyen bir aracın karmaşıklıkları ile uğraşmama imkanı sağlıyor. Bunun dışında log takibi ve sistem monitoring aşamalarında da büyük kolaylıklar sağlıyor.

Benzer araçlarla karşılaştırmalar

Rancher container yönetimi ve orkestrasyonu alanındaki ilk araç değil muhtemelen son da olmayacak. Docker Swarm ve Docker Hub başta olmak üzere benzer bir çok araç var. Kısaca bunlarla arasındaki temel farklar nelerdir, kullanım senaryoları nasıl farklılık gösterir bir bakalım.

Docker Swarm nedir ve Rancher ile aralarındaki farklar

Kubernetes bu kadar popüler olmadan önce Docker’ın kendi hizmetleri container yönetimi için tercih ediliyordu. Docker swarm nedir diyecek olursak ağ üzerindeki birden fazla docker kurulumu arasındaki iletişimi basitleştiren bir altyapıdır diyebiliriz. Normalde farklı fiziksel docker sunucuları arasında ağ kurmak ve bunlara container seviyesine erişecek bir sanallaştırma yapmak oldukça zordur. Hatta bunla uğraşmak Docker’ın neredeyse tüm kolaylıklarını elimizden alır.

Docker Swarm ile bu sorun çözülmüştü. Birden fazla fiziksel docker sunucusunu tek bir sunucu gibi kullanabiliyorduk. Bu da yük dağılımı yapmamızı büyük ölçüde kolaylaştırıyordu. Kubernetes ise bundan çok daha fazlasını çok daha büyük ölçekte yapabilmemizi sağlıyor. Fakat bu çok büyük ve karmaşık bir araç. Rancher ile bu yönetim işini kolaylaştırıyoruz. İstersek kubectl isimli kubernetes yönetim aracına hiç bulaşmadan tüm işlerimizi web arayüzünden çözebiliyoruz.

Docker Cloud ve Rancher Farkları

Docker Cloud ise Rancher’ın web arayüzüne benzer kullanımı oldukça kolay bir yönetim aracı. Fiziksel sunucuları docker cloud’a bağlayarak web üzerinden bunlara container kurulumu yapabiliyoruz, bunları yönetebiliyoruz.

Tabi ki bunların hepsi ve çok daha fazlası Rancher arayüzünde mevcut. Fakat ihtiyaca göre ufak çaplı projeler için docker cloud da tercih edilebilir. Bu durumda artık yönetim sunucusu bizim elimizde olmayacak. Docker Cloud Saas benzeri bir ortamda kendi çalışıyor biz buna üyelikle giriş yapıyoruz.

Sonuç

Rancher, Kubernetes kullanımı son kullanıcı seviyesine getiren container yönetimi işlerimizi kolaylaştıran modern bir sanallaştırma yönetim aracıdır. Docker Cloud ve Swarm gibi araçlardan çok daha büyük ölçekte kurulum ve yönetim yapmamızı sağlar. Belki bu alandaki son olmayacak fakat bugünden incelemekte büyük yarar çünkü çok büyük bir gelecek vadediyor.

2 thoughts on “Rancher nedir – Docker Kubernetes kurulum ve kullanım yönetimi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir