BunnyCDN en uygun, kaliteli ve ucuz CDN hizmetlerinden, servislerinden biridir. CDN nedir diyecek olursak Content Delivery Network teriminin kısaltması yani Türkçe İçerik dağıtım ağı anlamındaki servis sağlayıcılardır. Site hızlandırma işleminden, sunucuya binen yükük azaltılmasına kadar bir çok faydası bulunur. BunnyCDN nedir diyecek olursak CDN hizmeti veren yerli ve yabancı bir çok şirket vardır. Bunlar sitemizdeki statik dosyalara cache işlemi uygulayarak sayfaların daha hızlı açılmasını ve bu sayede SEO metriklerini ölçen sitelerde aldığın puanların artmasını sağlar. BunnyCDN ise bunlar arasında uygun fiyatları ve Bitcoin dahil ödeme yöntemleriyle sıyrılan oldukça başarılı bir firmadır.
BunnyCDN nedir?
BunnyCDN oldukça uygun fiyata GB başı 0.005$ – 0.01$ gibi uygun bir ücretle hizmet veren bir CDN ağıdır. Oldukça kaliteli erişim süreli düşüktür. Avrupa, Asya hatta Afrika ve Güney Amerika lokasyonlu veri merkezleri vardır. Kullanıcının konumuna göre dünyanın çeşitli lokasyonlarından hızlı bir şekilde içerik sağlar. CloudFlare, Amazon, Google Cloud gibi farklı firmalarda bu hizmeti veriyor. CloudFlare CDN ücretsiz olmasına rağmen tüm trafiği kendi üzerine alması gerekiyor bu da sitenin SEO değerini düşürebiliyor. Amazon, CDN77, MaxCDN gibi firmaların ise fiyatları çok yüksek. Açıkçası BunnyCDN uygun fiyatlarına göre çok iyi hizmet veriyor. Bu nedenle kodto dahil bir çok sitemde BunnyCDN kullanıyorum. Alttaki CDN karşılaştırma tablosu sizlere fikir verecektir:
Bunny CDN nasıl kullanılır?
Bunny CDN yapılandırması oldukça kolay. Pull Zones kısmından yeni bir kayıt oluşturup Origin Server olarak sitemizin adresini vermemiz yeterli. Bu durumda BunnyCDN bize b-cdn.net adresli bir subdomain oluşturuyor. Kodto için resimden de görüleceği gibi kodto.b-cdn.net şeklinde bir adres verdi. Bunu WordPress dahil olmak üzere bir çok hazır sistemde doğrudan kullanabileceğimiz gibi cdn.kodto.com gibi bir adres üzerinden de kullanabiliriz. Bunun için DNS sunucumuza girip bu adrese bir CNAME kaydı oluşturmamız gerekiyor.
DNS sunucu olarak CloudFlare kullanıyorum. Resimdeki gibi CNAME kaydı oluşturdum. CloudFlare ismi kafanızı karıştırmasın. CloudFlare yalnızca CDN değil DNS gibi alanlarda da hizmet veriyor ve DNS bazlı DDoS saldırılarından bizleri koruyor. Sadece DNS hizmetinden yararlandım. CDN olarka BunnyCDN tercih ettim. Yukarıdaki şekilde CNAME kaydını oluşturduktan sonra BunnyCDN panelinden de Linked Hostnames kısmından bu adresi ekleyerek ayarlarımızı tamamlıyoruz. Bu işlemden sonra istersek SSL desteğimizi de açabiliriz. Artık CDN’imiz kullanıma açık. Statik dosyalarımıza bu adres üzerinden erişip cache işe hızlandırıp ve dünya üzerindeki farklı konumlar ve lokasyonlar üzerinden kullanıcılarımıza ulaştırılmasını sağlayabiliriz.
BunnyCDN Storage Nedir, Ne işe Yarar ?
BunnyCDN’in storage isminde bir hizmeti daha var. Bunu Amazon S3 servisinin basit hali gibi düşünebiliriz. Temel olarak doğrudan statik dosyaları host etmeye yarayan bir servistir. Eğer komple statik web sitesi yapma gibi bir düşünceniz varsa bunu BunnyCDN storage üzerinde barındırıp dünyanın farklı lokasyonlarında çok çok hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu da etkili bir SEO yapmamıza olanak sağlayacaktır.
Fiyatlar hakkında daha fazla bilgi için: https://bunnycdn.com/pricing
Makale için teşekkürler. orjinali sitem.com/aa.jpg iken cdn.sitemiz.com/aa.jpg diye kaynağa ekleyince çalışır.
Anlamadığım pull zone olayında yani bunny de değilde bizde barınan dosyayı yukarıda bahsettiğim şekilde çağırdığımda yine bizden çekmiş olmuyor mu?
Hatta doğrudan sitem.com/aa.jpg böyle iken cdn.sitemiz.com/aa.jpg bunu çağırdığımda 2 istek olacak cdn.sitemiz.com/aa.jpg > sitem.com/aa.jpg den çekecek? Yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar
cdn.sitemiz.com/ şeklinde kendiniz alt alan adı oluşturup bunnycdn’in size verdiği adrese yönlendireceksiniz. artık cdn.sitemiz.com/aa.jpg adresine yapılan istek bunny cdn üzerinden çalışacak. bu resme ilk defa istek yapıldığında bunny cdn resmi tabi yine sizin sunucunuzdan çekecek fakat sonraki istekler için resim bunny sunucularına kopyalanıyor. sonraki istekler sizin sunucuza hiç gelmeden doğrudan bunnycdn üzerinden karşılacak.
bunnycdn’in artık türkiye lokasyonu da var. bu da sitenin çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor. tabi tüm statik resim adreslerinizi sitemiz.com/aa.jpg’den cdn.sitemiz.com/aa.jpg olarak değiştirmemiz lazım. wordpress vs. sistemler için bunun için eklentiler var.
Teşekkürler.