Rss nedir, Ne işe yarar – RSS Feed ve Beslemeler

RSS web sitelerinin son içeriklerini paylşamak için kullandıkları bir standarttır. RSS feedlerini takip ederek web sitelerinin son haberlerini, içeriklerini takip edebilirsiniz. Kısa RSS nedir diyecek olursanız web sitelerinin güncel içeriklerini takip etme sistemidir.

RSS nasıl çalışır

RSS Feed’leri günümüz sosyal medya çalışma mantığından farklı bir şekilde işliyor. Web siteleri aynı normal bir sayfa yayınlar gibi RSS Feed dosyalarını XML olarak sitelerine koyuyorlar. Bizlerin kullandığınız RSS okuyucu araçlar ise takip ettiğimiz her kaynak için tek tek bu RSS Feed XML dosyalarını sitelere bağlanıp indiriyorlar ve bizlere sunuyolar. 

RSS ile diyelim ki 500 site takip ediyorsunuz, kullandığınız araç bu 500 siteye de bağlanıp size güncel içeriği çekmek durumunda. Sosyal Medyada ya da Web notification sistemlerinde ise web siteleri yeni içerik olduğunda size haber veriyor, siz tek tek gibi içerikleri sorgulamıyorsunuz. Bu nedenle RSS ilk çıktığı zamana göre günümüzde popülerliğini biraz yitirdi.

Rss okuyucusu nedir ne işe yarar

RSS okuyucusu yayıncılarını nayayınladığı XML ya da RSS biçimindeki feed dosyalarını yani rss beslemelerini takip eden ve son kullanıcıya sunan araçlardır. Bunlar web tabanlı servis şeklinde işleyebilirler. Feedly veya eski Google Reader  bunların en güzel örneğidir. Bunun dışında farklı browser eklentileri ile rss kaynaklarını kendiniz de takip edebilirsiniz. Bunun dışında iOS ve MacOS için RSS okuyucu olarka Reeder isimle uygulama oldukça popülerdir. Masaüstünde çalışacak bir uygulama istiyorsanız RSSOwl’a bakabilirsiniz.

Online RSS Okuyucular, Feedly ve daha fazlası

Feedly, Google Reader gibi uygulamalar basit bir üyelikle tüm feedleri sizlere ulaştıyor. Servis bazlı çalıştıkları için çok fazla feed takip ediyorsanız bunları tek tek bağlanıp güncellğini kullandığınız yazılıp kontrol etmiyor. Feedly bu işi sizin için yapıyor. Bu açıdan kullanımı basit ve sorunsuz uygulamalardır.

Masaüstü RSS Okuyucu Programlar

Web bazlı değil de kendi bilgisayarınızda masaüstü program aracılığıyla RSS takip etmek isterseniz bunun için de programlar bulunuyor. Bunların en popülerleri RSSOwl ve FeedDemon. Bu araçlar takip ettiğiniz her kaynağa tek tek bağlanıp feedleri çekerek güncel içeriği sizlere sunuyor. 

Android ve iOS için mobil RSS okuyucular

iOS ve MacOS için genelde Reeder tercih edilirken, Android tarafında Feedly’nin mobil uygulaması oldukça yaygın. iOS tarafında Newsify, Feeddler gibi uygulamalara da göz atabilirsiniz.

Sonuç

Rss sosyal medya yüzünden artık çok kullanılmasa da günümüzde geçerliliğini sürdürüyor. Ufak yayıncıların sosyal medya ile uğraşmadığını düşünürsek RSS hala aktif bir takip yöntemi. Özellikle takip etmek isteğiniz blog tarzı küçük yayıncıların kullandığı kaynaklar varsa, RSS bunun için ideal bir yöntem. Hemen hemen her blog sisteminin RSS desteği olduğunu düşünürsek RSS kullanımı kolay kolay bitecek gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir